Defibirilatorul cardiac- salvatorul a mii de vieti.

70.000 de romani mor anual din cauza unui stop cardiac. Pentru ca ambulanta ajunge foarte rar la timp, defibrilatoareleautomate ar putea salva nenumarate vieti.
La nivel modial, stopul cardio-respirator omoara mai multe persoane decat accidentele de masina, canceruldiabetul sau orice alta afectiune de acest gen. 90% dintre cei afectati intra in fibrilatie ventriculara, ceea ce inseamna ca pot fi salvati daca se intervine imediat. Din pacate, asta se intampla foarte rar pentru ca nu este omeneste posibil ca ambulanta sa ajunga in timp util la bolnav. In caz de stop cardiac, fiecare secunda conteaza.

Daca suferi un stop cardiac, inima ti se poate reporni si dupa opt minute, insa pentru creier este prea tarziu. Daca nu primeste oxigen timp de patru minute, acesta sufera leziuni permanente. Asa se face ca si astazi, cand ambulanta ajunge la pacient chiar si in 10 minute, exista atatea si atatea decese datorate stopului cardio-respirator.

Un defibrilator nu costa mai mult de 2000 de euro, insa poate salva o multime de vieti pentru ca poate fi folosit de oricine, indiferent de meserie.

Inca de la pornire, aparatul ofera instructiuni vocale clare celui care intervine: asezi electrozii pe pieptul pacientului si astepti. In acest timp, aparatul inregistreaza ritmul cardiac pentru a vedea daca este sau nu nevoie de defibrilare. Daca este nevoie, vocea te indruma cand sa apesi butonul declansator si cum sa continui resuscitarea cardio-pulmonara.

Cu ajutorul defibrilatoarelor automate nu mai este nevoie de medic care sa faca defibrilarea, ceea ce mareste considerabil sansele de supravietuire. Acestea scad cu 7-10% la fiecare minut de intarziere si ideal este sa se intervina in primele cinci minute de la pierderea cunostintei.

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Visit Us On FacebookVisit Us On Linkedin